Klimatyczny sklep z herbatami
Herbata to napój, który od wieków zachwyca ludzi na całym świecie. W dzisiejszych czasach jest dostępna niemal wszędzie. Warto jednak odwiedzić specjalistyczny sklep z herbatami. Jest to bowiem doświadczenie, które zupełnie odmienia spojrzenie na ten wyjątkowy napój. Herbata sklep, to coś więcej niż tylko punkt sprzedaży. To miejsce, gdzie już po przekroczeniu progu wita nas subtelny zapach egzotycznych liści, suszonych owoców oraz ziół. Właściciele takich sklepów starannie aranżują przestrzeń. Tworzą klimat sprzyjający relaksowi i wyciszeniu. Dzięki czemu zakupy stają się prawdziwą przyjemnością.
Fachowa wiedza sprzedawców
W dobrych sklepach z herbatami pracują osoby pełne pasji. Posiadają rozległą wiedzę na temat oferowanych produktów. Świadczą więc profesjonalne doradztwo w zakresie właściwości poszczególnych herbat. Sprzedawca podpowie także w jaki sposób parzyć najlepsze herbaty oraz dobierać smaki. Dzięki temu każdy zakup jest świadomy. Klient natomiast wychodzi ze sklepu zadowolony i bogatszy o nowe informacje.
Różnorodność niedostępna nigdzie indziej
Herbaciarnie i specjalistyczne sklepy oferują wyjątkową różnorodność herbat. Dostępna jest klasyczna herbata czarna i zielona. Sięgać można także po unikalne mieszanki smakowe i sezonowe specjały. W takich miejscach można odkryć herbaty świata sprowadzane z różnych zakątków, które trudno znaleźć w standardowych sklepach. Jest to doskonała okazja do poznawania nowych smaków oraz poszerzania herbacianych horyzontów.
Sklep z herbatami na prezent
Sklep z herbatami, to również idealne miejsce do zakupu oryginalnego prezentu dla bliskiej osoby. Pięknie zapakowana dobra herbata, eleganckie akcesoria do parzenia, filiżanki czy zestawy degustacyjne to podarunki pełne klasy. Zawsze będą mile widziane przez obdarowanych. Wiele sklepów oferuje autorskie zestawy herbat. Takie produkty są niepowtarzalne. Nie sposób kupić je w supermarketach.
Dbałość o zdrowie i samopoczucie
Właściwie dobrana dobra herbata wspiera odporność i poprawia trawienie. Wpływa również na koncentrację i pomaga w redukcji stresu. Skorzystanie z wiedzy specjalistów pozwoli dobrać herbatę idealnie dopasowaną do konkretnych potrzeb. Jednak nawet najlepsze herbaty nie zastąpią porady lekarskiej. Herbaty bowiem nie leczą. Mogą jednak skutecznie wspierać walkę z pewnymi dolegliwościami.
Dobra herbata jeszcze lepsza dzięki dodatkom
Miłośnicy herbaty wiedzą, że każdy rodzaj tego aromatycznego napoju ma swoje unikalne cechy. Można je dodatkowo podkreślić odpowiednio dobranymi dodatkami. Dobra herbata jest doskonała sama w sobie. Zyskuje jednak na smaku, gdy doda się do niej różne składniki. Pozwala to na kreowanie niepowtarzalnych kompozycji smakowych. Herbaty świata z ciekawymi dodatkami mogą stać się codziennym rytuałem lub sposobem na zaskoczenie gości.
Klasyczna cytryna i miód
Jednym z najpopularniejszych dodatków do herbaty jest cytryna. Jej orzeźwiający smak sprawia, że herbata czarna nabiera lekkości i świeżości. Cytryna nie tylko wzbogaca smak. Ułatwia również przyswajanie antyoksydantów zawartych w herbacie. To czyni napój jeszcze zdrowszym. Należy jednak uważać na zbyt gorący napar. Cytryna straci swoje właściwości, ale może też wytrącić się cytrynian glinu. To szkodliwa substancja, która odkłada się w organizmie. Nadal trwają badania nad jej wpływem na różnego typu choroby. Aby tego uniknąć, wystarczy odczekać z dodaniem cytryny do ostygnięcia herbaty.
Miód to kolejny chętnie wybierany dodatek. Zwłaszcza herbata zimowa jest nim wzbogacana. Herbata z imbirem czy przyprawami korzennymi smakuje wyśmienicie z dodatkiem miodu. Naturalna słodycz doskonale równoważy intensywność i pikantność takiej mieszanki. Jednocześnie dostarcza cenne składniki odżywcze. Ponownie jednak należy poczekać z ostygnięciem naparu. Dobroczynne właściwości miodu zostaną inaczej zredukowane do zera przez wrzątek.
Odświeżająca mięta
Mięta to dodatek orzeźwiający. Świetnie sprawdza się w herbatach zielonych oraz w mieszankach ziołowych. Zapewnia głęboki, odświeżający aromat. Jest on nie tylko przyjemny, ale również korzystnie wpływa na układ trawienny. Napój z dodatkiem mięty może być wspaniałym sposobem na zakończenie obfitego posiłku. W krajach arabskich najlepsze herbaty z miętą pomagają przetrwać największe upały.
Dobra herbata dla lubiących eksperymenty
Ciekawym dodatkiem mogą być przyprawy. Do herbat świetnie pasuje cynamon, goździki czy kardamon. Te korzenne akcenty są charakterystyczne dla masala chai. Jest to indyjska mieszanka, która zyskała popularność na całym świecie. Takie dodatki nie tylko rozgrzewają. Dodają też herbacie egzotycznego charakteru i mogą działać stymulująco.
Nie można również zapomnieć o owocach. Są one doskonałym dodatkiem do herbaty, szczególnie w letnie dni. Truskawki, maliny czy kawałki jabłka mogą wzbogacić smak herbaty. Taki napój będzie zdrową alternatywą dla napojów gazowanych.
Pozytywnie działająca herbata
Pijemy ją zarówno na co dzień, jak i podczas specjalnych okazji. Towarzyszy nam zarówno do posiłków jak i między nimi. Okazuje się jednak, że odpowiednio dobrane najlepsze herbaty, bo o nich mowa, wpływają również na układ pokarmowy, wspomagając walkę ze zbędnymi kilogramami.
Poszczególne herbaty świata różnią się oczywiście swoim działaniem, jednak większość z nich posiada pewne uniwersalne właściwości. Zmniejszają uczucie łaknienia, pozwalają lepiej się odprężyć, ukoić nerwy, a dzięki temu zniwelować stres, ułatwiają trawienie oraz przyspieszają metabolizm. Ważnym jest, aby pamiętać, iż najbardziej korzystne działanie osiągniemy pijąc herbatę zaraz po posiłku.
Najlepsze herbaty do walki ze zbędnymi kilogramami
Z myślą o osobach stosujących specjalistyczną dietę powstały ciekawe zestawy herbat. Jeszcze lepiej dopasowują się do indywidualnych potrzeb konsumentów. Często jednak wystarczy stosowanie konkretnych rodzajów herbat. I tak do najpopularniejszych naparów osób na diecie należą zapewne herbata czerwona, zielona, biała oraz miętowa.
Pierwsza z nich, czyli herbata czerwona nazywana często "spalaczem tłuszczu", zalecana jest do picia szczególnie podczas ciężkich, obfitych posiłków. Zawarte w niej taniny hamują wchłanianie tłuszczów, zwiększając dodatkowo produkcję żółci.
Zielona i biała herbata działają podobnie. Zmniejszają one przyrost tkanki tłuszczowej, wspomagając jednocześnie trawienie tłuszczy oraz węglowodanów. Herbaty te redukują również ilość złego cholesterolu w organizmie oraz spowalniają procesy starzenia się komórek.
Wciąż rosnącą popularnością cieszą się także najlepsze herbaty ziołowe. Nie tylko świetnie pachną i smakują, ale zmniejszają także uczucie głodu, łagodzą dolegliwości żołądkowe oraz usprawniają proces trawienia.
Zimowe odchudzanie ze smakiem
Ciekawym wyborem, szczególnie w chłodniejsze dni jest tak zwana herbata zimowa. Ten rozgrzewający napój na bazie czarnej herbaty oraz przypraw stanowi o wiele zdrowszą alternatywę dla wysoko słodzonych napojów dostępnych w sklepach. Wygrywa z nimi niejednokrotnie także niepowtarzalnym, bardzo lubianym smakiem. Rezygnacja z miodu i cukru na rzecz cynamonu i imbiru również pomaga w odchudzaniu.
Delikatna biała herbata
Biała herbata jest jedynym z najbardziej ekskluzywnych i delikatnych rodzajów herbaty. Od wieków jest ceniona przez koneserów na całym świecie. Delikatność smaku, bogactwo korzyści zdrowotnych i unikalny proces produkcji sprawiają, że herbata biała zyskuje coraz większe uznanie wśród miłośników herbacianych aromatów. Ta dobra herbata jest jednocześnie delikatna, dlatego warto znać zasady jej parzenia. Wszystko po to, aby nie zmarnować potencjału tego napoju poprzez niewłaściwe parzenie.
Przeciwutleniacze wspierają układ odpornościowy i zwalczają wolne rodniki. To właśnie w takie związki jest bogata biała herbata. Badania wykazały również, że regularne spożywanie białej herbaty może wspomagać utratę wagi i poprawiać zdrowie serca. W pewnych sytuacjach może też zmniejszać ryzyko chorób nowotworowych, jednak należy je traktować z pewną dozą ostrożności. Badania bowiem nadal trwają, a do tej pory trudno jednocześnie potwierdzić konkretne działania.
Co kryje się po określeniem biała herbata?
Tak naprawdę herbaty świata pochodzą z tej samej rośliny. Niezależnie od tego czy będzie to herbata zielona, czarna, biała czy oolong – będą to liście krzewu Camellia sinensis. To, co wyróżnia poszczególne rodzaje, to proces produkcji. Biała herbata jest najmniej przetworzonym rodzajem - liście są jedynie wysuszone, a czasami delikatnie poddawane fermentacji. Pozwala to zachować naturalne walory smakowe i zdrowotne tej herbaty.
Wszystkie białe, a jednak inne
Najbardziej znane rodzaje białej herbaty to Bai Hao Yin Zhen (Srebrne Igły) oraz Bai Mu Dan (Biała Piwonia). Młode i delikatne pąki nadają niezwykłą delikatność herbacie Srebrne Igły. Biała Piwonia z kolei, to mieszanka młodych pąków oraz liści. Przez takie połączenie smak jest nieco bardziej wyrazisty. Oczywiście są to jedynie najbardziej znane najlepsze herbaty białe. Każdy sklep z herbatami oferuje znacznie szerszy wybór.
Parzenie białej herbaty
Aby w pełni docenić walory smakowe białej herbaty, warto zwrócić uwagę na sposób parzenia. Zaleca się stosowanie wody o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza, bowiem zbyt wysoka temperatura może zniszczyć bogactwo aromatów. Czas parzenia to zwykle 2-5 minut, ale można eksperymentować, aby znaleźć swój ulubiony smak. Każda dobra herbata powinna posiadać na opakowaniu informację o czasie i temperaturze parzenia.
Zróżnicowane herbaty świata
Herbata jest jednym z najbardziej popularnym napojów na świecie. Dzięki zawartym w niej flawonoidom, wychwytuje wolne rodniki tlenowe i opóźnia proces starzenia. W zależności od regionu świata, popularność zyskują różne herbaty świata. w Polsce najczęściej sięgamy po herbaty czarne oraz zielone. Czym się różnią i jak wpływają na organizm?
Herbaty czarne, zielone, białe i czerwone
Herbata zielona charakteryzuje się delikatnym smakiem i dość jasnym kolorem. Stosowana jest podczas diet odchudzających ze względu na oczyszczanie organizmu z toksyn i przyspieszanie przemiany materii. Pozytywnie wpływa na prace wątroby i zapobiegania starzeniu się.
Herbata czarna ze względu na dużą zawartość teiny pobudza organizm. Może być stosowana jako alternatywa kawy dla osób, które mają problem z ciśnieniem, pomaga również w walce ze zmęczeniem. Jednocześnie rozgrzewa i nawadnia. Jest najbardziej aromatyczna ze wszystkich herbat. W herbaciarniach istnieje wiele odsłon smakowych, w których czarna herbata jest urozmaicona o dodatkowy susz i aromat. Do jednaj z najbardziej popularnych czarnych herbat należy earl grey. Całkiem popularna jest również herbata czerwona (Pu erh) – stosowana w odchudzaniu, wspomaga utratę zbędnych kilogramów, obniża cholesterol i pomaga regulować ciśnienie krwi, ma specyficzny smak. Na rynku występuje również herbata biała, która ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Regularnie spożywana wpływa pozytywnie na układ kostny, ma delikatny, słodkawy smak.
Jaką herbatę wybrać?
Rodzaj herbaty jest ważny i definiuje podstawowe właściwości, a także nadaje smak. Jednak każda z herbat może mieć wiele aromatów i dodatkowych wyciągów z owoców, ziół czy kwiatów. Jak więc wybrać swoją ulubioną herbatę jeśli są ich na świecie tysiące? Przede wszystkim określ ulubiony rodzaj – żeby to zrobić, spróbuj każdej z wymienionych wcześniej herbat. Następnie podejmuj próby i sprawdzaj czy wolisz wersje z dodatkami czy bez. Jeśli wiesz jakie lubisz smaki, powinno być łatwiej. Dodatkową pomocą okaże się sprzedawca i doskonale wyposażony sklep z herbatami. Zazwyczaj pracujący tam ludzie są w stanie doradzić na podstawie preferencji smakowych klienta. Jeśli okaże się to niewystarczające, odwiedź prawdziwą herbaciarnię. Tam otrzymasz kompleksową obsługę i odpowiedź na pytania zarówno o smak herbaty jak i o odpowiedni sposób parzenia.




