masala chai

Masala chai - przybysz z Azji

Różnorodne herbaty świata są coraz częściej doceniane nie tylko przez wielbicieli tradycji, ale także przez wybrednych cudzoziemskich smakoszy. Nie inaczej sprawa wygląda w przypadku aromatycznej Masala chai. W kulturze indyjskiej przepis na ten kremowo-ostry, bezalkoholowy trunek jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. W różnych regionach geograficznych Hindusi wzbogacają go między innymi o pieprz, cynamon, szafran, liście laurowe, wanilię, kakao, migdały czy płatki róży. Standardowo rolę bazy dla masali pełnią imbir, goździki i kardamon. Wyjątkowy smak tego hinduskiego napoju może już teraz zagościć w Twojej kuchni.

Recepta na mroźne dni

Sekret orientalnego naparu tkwi w jego nazwie: chai, czyli herbata, oraz masala - ostre przyprawy. Masala chai stanowi więc połączenie czarnej herbaty, mieszanki przypraw i ziół oraz mleka i dużej ilości cukru. Indyjskie przysłowie mówi, że gość obdarowany słodką masalą jest mile widziany w odwiedzanym domostwie. Przybysz z pewnością również nie zmarznie, bo napój zapewnia silne działanie rozgrzewające - to właśnie z tego powodu staje się w Europie coraz bardziej popularny jako herbata zimowa. Jest doskonałą alternatywą dla grzanego piwa, docenią go również miłośnicy wina z dodatkiem goździków.

Moc wschodnich składników

Poza działaniem rozgrzewającym, Masala chai pobudza i dodaje energii. Bezsprzecznie jest to też dobra herbata dla naszego zdrowia: wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na trawienie i wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego. Korzenne przyprawy mają właściwości przeciwzapalne, dlatego świetnie sprawdzą się w okresie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia.

Aromatyczny napój z Indii, powstały zgodnie z oryginalną recepturą, możesz teraz znaleźć w sklepie i na własnym organizmie przetestować jego dobroczynne działanie. Zamień ubogą earl gray na napar godny podniebienia hinduskich znawców tradycji i poczuj, jak starannie wyselekcjonowany bukiet najlepszych przypraw wpływa na Twoje wnętrze.