herbata biała

Delikatna biała herbata

Biała herbata jest jedynym z najbardziej ekskluzywnych i delikatnych rodzajów herbaty. Od wieków jest ceniona przez koneserów na całym świecie. Delikatność smaku, bogactwo korzyści zdrowotnych i unikalny proces produkcji sprawiają, że herbata biała zyskuje coraz większe uznanie wśród miłośników herbacianych aromatów. Ta dobra herbata jest jednocześnie delikatna, dlatego warto znać zasady jej parzenia. Wszystko po to, aby nie zmarnować potencjału tego napoju poprzez niewłaściwe parzenie.

Przeciwutleniacze wspierają układ odpornościowy i zwalczają wolne rodniki. To właśnie w takie związki jest bogata biała herbata. Badania wykazały również, że regularne spożywanie białej herbaty może wspomagać utratę wagi i poprawiać zdrowie serca. W pewnych sytuacjach może też zmniejszać ryzyko chorób nowotworowych, jednak należy je traktować z pewną dozą ostrożności. Badania bowiem nadal trwają, a do tej pory trudno jednocześnie potwierdzić konkretne działania.

Co kryje się po określeniem biała herbata?

Tak naprawdę herbaty świata pochodzą z tej samej rośliny. Niezależnie od tego czy będzie to herbata zielona, czarna, biała czy oolong – będą to liście krzewu Camellia sinensis. To, co wyróżnia poszczególne rodzaje, to proces produkcji. Biała herbata jest najmniej przetworzonym rodzajem - liście są jedynie wysuszone, a czasami delikatnie poddawane fermentacji. Pozwala to zachować naturalne walory smakowe i zdrowotne tej herbaty.

Wszystkie białe, a jednak inne

Najbardziej znane rodzaje białej herbaty to Bai Hao Yin Zhen (Srebrne Igły) oraz Bai Mu Dan (Biała Piwonia). Młode i delikatne pąki nadają niezwykłą delikatność herbacie Srebrne Igły. Biała Piwonia z kolei, to mieszanka młodych pąków oraz liści. Przez takie połączenie smak jest nieco bardziej wyrazisty. Oczywiście są to jedynie najbardziej znane najlepsze herbaty białe. Każdy sklep z herbatami oferuje znacznie szerszy wybór.

Parzenie białej herbaty

Aby w pełni docenić walory smakowe białej herbaty, warto zwrócić uwagę na sposób parzenia. Zaleca się stosowanie wody o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza, bowiem zbyt wysoka temperatura może zniszczyć bogactwo aromatów. Czas parzenia to zwykle 2-5 minut, ale można eksperymentować, aby znaleźć swój ulubiony smak. Każda dobra herbata powinna posiadać na opakowaniu informację o czasie i temperaturze parzenia.