zestawy herbat

Zestaw herbat na bazie senchy

Zielona herbata nazywana jest „prawdziwą herbatą”. Pochodzi z krzewu herbacianego Kamelia Sinensis. Najpopularniejsze odmiany zielonej herbaty pochodzą z Chin i Japonii. Chociaż wiele osób ciągle wybiera czarną herbatę, popularność herbat zielonych w Europie rośnie w ostatnich latach. Chińska herbata zielona sencha to czysta herbata uprawiana w prowincji Zhejiang w północno-wschodnich Chinach. Herbata jest zbierana i przetwarzana zgodnie ze starymi tradycjami. Zielona herbata to zdrowa alternatywa dla innych napojów. W herbaciarniach można dostać niejeden ciekawy zestaw herbat zielonych z różnymi dodatkami smakowymi.

Czysty smak herbaty sencha sprawia, że nadaje się ona do łączenia z innymi herbatami. Zestaw herbat zielonych, w którym sencha odgrywa główną rolę, nabierają wyjątkowego bukietu smakowego — lekko pikantny, a jednocześnie łagodny.

Nietypowe dodatki smakowe do herbaty sencha takie jak liofilizowane mango czy organiczne liście nagietka pozwalają uwolnić aromat zarówno herbaty, jak i dodatków.

Półfermentowana herbata oolong

Dodatki smakowe świetnie pasują także do herbat typu oolong. Zarówno herbata czarna, jak i zielona, biała i oolong pochodzą z tej samej rośliny herbacianej. Jednak smak i charakter herbaty zależą głównie od długości procesu fermentacji.

Herbata oolong znana jest z przyjemnego, orzechowego smaku. Jest to herbata półfermentowana. Ma ona znacznie mniejszą zawartość kofeiny niż herbata czarna. Owoce takie jak jagody, truskawki czy kwiaty pomarańczy dodadzą oolongowi słodkawej nuty.

Masala chai — bukiet smaków

Chai tak naprawdę oznacza herbatę, ale ten zestaw, to coś więcej niż zwykła herbata. Masala chai to indyjska tradycja mieszania przypraw, cukru, mleka i czarnej herbaty w słodki, kremowy i rozgrzewający napój. Napój dostępny jest w całych Indiach. Jednak każdy region ma swoją własną recepturę i specjalną kompozycję przypraw. Praktycznie każdy sklep z herbatami oferuje masala na bazie czarnej herbaty i przypraw takich jak cynamon, goździki, wanilia imbir, kardamon i czarny pieprz.