herbata lung ching

Herbata lung ching - charakterystyka

Jednym z bardzo popularnych gatunków herbaty jeżeli chodzi o herbaty zielone jest herbata lung ching. Jest ona inaczej nazywana smoczym źródłem bądź smoczą studnią. Jest to chińska herbata, która jest jedną z najbardziej uznanych herbat z tego regionu. Charakteryzuje się ona posiadaniem dużych, płaskich i zielonkawych liści. Głównym miejscem, w którym jest uprawiana jest miasto Hangzhou. Obszar ten jest bardzo ciekawy dzięki czemu uprawiana tam herbata ma wyjątkowy i nigdzie więcej nie spotykany aromat i smak. Napar tej herbaty charakteryzuje się jasną, żółtawą barwą, kwiatowy aromat i delikatny smak.

 

Jak ją przyrządzić?

Na jedną filiżankę herbaty powinno stosować 1 łyżeczkę. Temperatura, w której powinno się zaparzać tego rodzaju herbatę to od 65 do 80 stopni. Czas w to od 1 do 4 minut, a ilość zaparzeń z konkretnych ziół to 3-4.

 

Jak wydobyć walory z tej herbaty?

Dobra herbata lung ching posiada bardzo wiele ciekawych zalet. Jeśli chce się wyciągnąć z tej herbaty jak najwięcej należy ją parzyć 3-4 razy, a każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego. Oczywiście w przypadku każdego parzenia należy oddzielać liście od naparu. Najważniejsze jest użycie większej ilości suszu i nie przekraczanie zalecanego czasu parzenia. Jeśli przekroczy się czas parzenia to herbata może zyskać gorzki smak. Jeżeli chce się dobrze zaparzyć herbatę to należy dokładnie sprawdzić temperaturę wody, co można zrobić za pomocą profesjonalnego termometru. Dobrze jest zastosować dzbanki żeliwne ponieważ to w tego rodzaju herbata ma szansę na równomierne zaparzenie się. Dodatkowo warto stosować specjalne filtry do zaparzania herbat. Połączenie tych wszystkich rzeczy pozwala na cieszenie się wysoką jakością herbat.

Warto także dokładnie wybierać kupowaną herbatę, która musi być wysokiej jakości.