herbata czarna

Herbata to obok kawy jeden z ulubionych napoi ludzi na całym świecie i nie ma się w zasadzie czemu dziwić, ponieważ każdy gatunek charakteryzuje bardzo przyjemny smak, a także liczne korzyści dla zdrowia. Jakie jednak gatunki herbat można wyróżnić?

Darjeeling

Herbata czarna darjeeling pochodzi z Indii, jednak można spotkać kilka jej odmian. Darjeeling First Flush wytwarzana jest z liści pochodzących z pierwszego zbioru i odznacza ją świeży smak z kwiatowym aromatem, przez co jest niezwykle ceniona przez wielu koneserów herbat. Darjeeling Second Flush to z kolei herbata powstająca z liści z drugiego zbioru, która w smaku jest nieco lepsza od swojej poprzedniczki, jednak w celu jej zaparzenia należy korzystać z miękkiej wody.

Rooibos

Herbata rooibos pochodzi z Południowej Afryki i charakteryzuje ją dosyć słodki, aromatyczny i łagodny smak. Z uwagi na sporą zawartość przeciwutleniaczy wykazuje szereg właściwości leczniczych. Podobnie jak herbaty ziołowe nie zawiera ona kofeiny, przez co nie wykazuje działania pobudzającego i można ją pić nawet wieczorem.

Lapacho

Kolejnym ciekawym gatunkiem jest lapacho, czyli tzw. herbata Inków, którą pozyskuje się z kory drzewa o tej samej nazwie. Herbata ma dosyć przyjemny ziołowy posmak, jednak najważniejsze jest to, iż wykazuje szereg cennych dla zdrowia właściwości.

Earl grey

Najpopularniejsza obecnie herbatą jest earl grey, czyli czarna herbata, do której jednak dodaje się naturalny olejek z bergamoty, dzięki czemu jest bardzo subtelna w smaku, co znacząco odróżnia ją od pozostałych czarnych herbat. Największymi smakoszami tej herbaty są oczywiście Anglicy, jednak najprawdopodobniej pochodzi ona z rejonów Morza Śródziemnego.