darjeeling

Darjeeling

Każdy smakosz herbaty zna tę nazwę – Darjeeling, dawne miano miasta himalajskiego miasteczka w północno-wschodnich Indiach, to termin, którym określane są najlepsze herbaty świata. Niepowtarzalność herbat gatunku to efekt przede wszystkim unikalnego klimatu tamtejszych rejonów. Przeważnie napary tego typu klasyfikują się jako herbata czarna, lecz spotkać można także inne, na przykład białe darjeelingi. Herbatę darjeeling można rozpoznać po znaku towarowym, który umieszczać na swoich produktach mogą tylko wytwórcy, którzy korzystają ze zbiorów jednego z 87 ogrodów herbacianych posiadających odpowiedni certyfikat.

Charakterystyka

Liście herbaty darjeeling zbiera się podczas jednego z trzech okresów zbiorów. Są to okres wiosenny, letni i jesienny. Stąd rodzajów certyfikowanych suszów herbacianych tego typu może być wiele. Żeby je poznać, można na przykład zaopatrzyć się w zestaw herbat w pudełku, który zawiera w sobie zbiory z każdego okresu i kilku ogrodów. Takie zestawy w swoim asortymencie na pewno posiada każdy dobry sklep internetowy z herbatą. Jeśli jesteśmy już odpowiednio zaopatrzeni, warto znać sposób, na jaki parzy się darjeelingi. Herbatę zalewamy wodą o temperaturze 95–100 stopni i parzymy pod przykryciem dwie do czterech minut. Odpowiednie proporcje to pół bądź cała łyżeczka na filiżankę. Jak każda herbata czarna napar ma lekko słomkowy kolor, o nasileniu zależnym od jakości i rodzaju. Mówi się, że darjeelingi to jedyne herbaty świata które posiadają wyczuwalny winny aromat. Stąd bywa uznawana za napar elegancki i luksusowy. Przekłada się na to także cena. Oryginalne herbaty darjeeling są stosunkowo drogie. Decydując się na kupno, warto sięgnąć po sprawdzone źródło, gdyż podróbek na rynku nie brakuje. Według niektórych szacunków nawet trzy na cztery produkty nie pochodzą ze źródła.